Så här arbetar vi.

Småbarnsskolan 3-5 år

Småbarnsskolan Fafner

För närvarande finns 54 barn i förskoleåldern 3-5 år hos. Vi har ca 14 barn i varje åldersgrupp. Vi arbetar i lag där vi är 2 pedagoger som tar hand om barnen.

Förskolan ligger i Djursholm och är indelad i fyra avdelningar. Huset som vi håller till i är ett äldre fint hus med stor charm. Vi har en stor gård med ett K-märkt lekhus där det finns en fin gammal järnspis och inredning som passar en fantasifull lek. På gården har vi även vårt fina ”Naturhus”. Där tillbringar vi våra naturpass, det finns även möjlighet till att snickra och såga för de intresserade barnen. Vi har närhet till skog och andra sköna naturområden.

Vi arbetar utefter Läroplanen för förskolan och samarbetar med vår skola www.elevverket.se. Vi ser en vinning i att ha den röda tråden och kopplar därför ihop förskolan och skolan med olika aktiviteter och ett samarbete.

Vi arbetar för att främja det tidiga lärandet. Det gör vi genom våra ”lärande samlingar”. För att nå fram till varje individ planerar vi dagen utifrån vad vi har för syfte med inlärningen.

Vi har ett schema som vi följer varje dag. De mindre barnen har kortare lärande samlingar och detta ökas på efter mognad. Vi ser en klar vinst med att börja så tidigt med ett aktivt lärande. Barnen är mycket mottagliga i åldern 3-5 år.

Vår miljö uppmuntrar till ett lustfyllt lärande. I den fria leken uppmuntras barnen att samspela med varandra och träna sina sociala förmågor. Vi talar artigt till varandra och lägger stor vikt på den sociala träningen i varje grupp.

På schemat har vi matematik, svenska språket, engelska, musik, utedag och gymnastik. Våra femåringar har även ”Visa och berätta”. Det arbetet fortsätter sedan i vår skola upp till skolår tre.

Vi har Ipads som barnen använder i inlärningssyfte. Där tränar barnen på engelska, matematik och svensk språket. Allt vi gör här är kopplat till läroplanen och har alltid ett syfte.

Visa och berätta kommer från USA och heter där ”Show and tell”. Här tränas barnen tidigt i att tala inför grupp och framföra en enkel presentation av ett ämne som ligger barnet nära.

Matematiken har vi under hela dagen. Vi återkopplar och följer upp det barnen säger och gör. Vi sätter ofta på oss våra matematikglasögon. Då blir vi uppmärksamma på mönster, par, antal m.m. Vi arbetar med talkamrater i tidig ålder och gömda tal. Detta för att få en god talförståelse. Vi jobbar bara med konkreta matematiska begrepp.  Barnen ska själva få upptäcka matematiken genom att göra matematik.

Svenska språket består av rim och ramsor, vi leker med bokstavsljuden och kopplar ihop dem med en rörelse. Detta börjar vi med vid fyra årsålder. Många lär sig då tidigt att känna gen bokstaven och ljudet. Alla grupper arbetar med mungymnastik. Vi lär oss att forma ljuden i munnen och gör barnen medvetna om vart ljudet kommer ifrån och vart i munnen vi gör ljudet.

Engelska har vi integrerat under hela vår dag. Barnen tränas tidigt i det engelsk språket. Vi lär oss färger, att räkna, enkla fraser, djur, sånger och ramsor. Vårt mål är att barnen ska få ett avslappnat och spontant förhållande till det engelska språket.

Den fria leken har en stor betydelse hos och finns tillhands under stora delar under dagen.

Gymnastik har vi en gång i vecka. Här tränar vi balans, motorik och att följa instruktioner grupp. Barnen ska förstå sitt eget värde i en god hälsa och rörelseförmåga.

Omvärldskunskap. Här tränas barnen i att se årstidernas växlingar, månader, datum. Vi uppmuntrar barnen att ta med artiklar hemifrån. Det ger underlag för spännande samlingar och barnen får ett eget inflytande i sitt lärande.

Det som genomsyrar hela vår verksamhet är att barnen ska ha roligt, att de är TRYGGA under hela dagen, att vi fokuserar på det livslånga lärandet. Vi är en lärande förskola med en satsning på utveckling, lärande, normer och värden samt barns inflytande

Välkommen att hälsa på hos oss!